Mapiranje toka vrednosti (Value Stream Mapping – VSM)

Mapiranje toka vrednosti je metod vizuelnog mapiranja puta proizvodnje proizvoda (materijal i informacije) „od vrata do vrata“. VSM može da posluži kao polazna tačka koja pomaže menadžmentu, inženjerima, saradnicima u proizvodnji, planerima, dobavljačima i kupcima da prepoznaju rasipanje i utvrde njegove uzroke. Ovaj proces obuhvata fizičko mapiranje vašeg „trenutnog stanja“ uz istovremeno fokusiranje na to gde želite da budete, ili na vaš plan „budućeg stanja“, što može da posluži kao temelj za druge lean strategije poboljšanja.

Tok vrednosti su sve akcije (i one koje dodaju vrednost i one koje je ne dodaju) koje su trenutno potrebne da se proizvod provede kroz glavne tokove bitne za svaki proizvod:

  • tok proizvodnje od sirovina do ruku kupca.
  • tok dizajna od ideje do lansiranja proizvoda.

Zauzimanje perspektive toka vrednosti znači rad na celini, a ne samo na pojedinačnim procesima i poboljšanje celine, a ne samo optimiziranje njenih delova.

U okviru toka proizvodnje, tok koji obično pada na pamet je kretanje materijala kroz fabriku. Ali postoji još jedan tok – tok informacija – koji govori svakom procesu šta sledeće da napravi ili uradi. Morate da mapirate oba ta toka.

Mapiranje toka vrednosti može da bude sredstvo komunikacije, sredstvo poslovnog planiranja i sredstvo kojim upravljate svojim procesom promene. Prvi korak je utvrđivanje trenutnog stanja, što se vrši prikupljanjem informacija u pogonu. Time se obezbeđuju informacije potrebne za mapiranje budućeg stanja. Završni korak je priprema i početak aktivnog korišćenja plana realizacije koji na jednoj stranici opisuje kako planirate da postignete to buduće stanje.

Pročitajte više o tome kako je Kaizen institut pomogao klijentima da upotrebe mapiranje toka vrednosti da utvrde muda u svom trenutnom stanju i da osmisle buduće stanje koje se fokusira na dodavanju vrednosti za klijenta.

How to map a process using value stream mapping

 

Možete nas pratiti na:

Kaizen Facebook PageKaizen Twitter PageKaizen Linked In PageKaizen Google+ profileKaizen Pinterest profile

Kontakt:

 
 
 
 
 

Kontakt

Kaizen Institut Srbija

Ustanička 189,
Beograd, Srbija
+381 (0) 11 304 7126
+381 (0) 11 304 7126

Kaizen Institute Consulting Group

Global Operations

Europe / Middle East / Africa

Bahnhofplatz
Zug 6300 Switzerland
Tel: +41 (0) 41 725 42 80
Fax: +41 (0) 41 725 42 89 

North / Latin America

7137 East Rancho Vista Drive B11
Scottsdale, AZ 85251 USA
Tel: +1 888 464 3622

Asia Pacific

Kabuto-cho Dai-ichi Bldg, 3F
5-1 Nihonbashi Kabuto-cho
Chuo-ku, Tokyo 103-0026 
Tel: +81 (0) 3 5847 8245
Fax: +81 (0) 3 5747 7901 

Kaizen klijenti

Add as many pictures to the cell bellow
phlips kaizen clientEcolab Kaizen ClientPfizer Kaizen ClientBosh Kaizen ClientVolkswagen Kaizen ClientContinental Kaizen Client